Digitaal pesten

Waarom digitaal?

Pesten komt in vele vormen voor, van isoleren tot fysiek en digitaal pesten. Waarom is digitaal pesten zo populair? Omdat je het van een afstand kan doen en je hebt je doel sneller bereikt. Plus het is anoniem! Het gepeste kind kan zijn/haar frustraties niet kwijt, omdat het eenrichtingsverkeer is.

Wat kun je er aan doen?

Digitaal pesten staat zwart op wit! Dit is een enorm voordeel, want het is dus bewijsmateriaal. Let op wat uw kinderen doen op internet, wees niet bang om duidelijk te vertellen dat alles wat kinderen doen op het internet, voor altijd is! Dus wordt uw kind via internet door iemand bedreigd, dan kan dit nog jarenlang een spoor van hopeloze frustraties met zich meebrengen.

Strafbaar vanaf 12 jaar!

Als de leeftijd van uw kind (de pester???)12 jaar of ouder is, kan je kind volgens de wet aangifte doen tegen de pester. Leer uw kind dus de regels, ook over fysiek pesten of bedreigen van uw kind. Veel ouders weten dit niet en zijn al zeer geholpen met het kennen van de wettelijke mogelijkheden. Aangiftes worden 1 jaar bewaard. Als het OM bepaald dat er iets met de aangifte gedaan moet worden, bestaat de kans op vervolging. Digitaal pesten heeft een verjaringstermijn van 12 jaar!

Digitale footprint:

U bent een ouder en hartstikke trots op uw kinderen. U wilt ze aan de wereld laten zien, het eerste loopje, de tafel met broodkruimels, de eerste verjaardag. Hartstikke leuk, maar u ontneemt daarmee ook gelijk het recht van het kind om zelf te beslissen wat en wanneer iets van hem/haar op internet geplaatst wordt. Wees waakzaam en voorzichtig met wat u op het internet zet. U bent namenlijk niet de enige die meekijkt. Laat uw kind zelf beslissen over de digitale footprint. Als het kind online wil, zorg dat het kind zich bewust is van wat ermee zou kunnen gebeuren op de lange termijn. Het kan zijn dat uw kind geconfronteerd wordt met foto's uit zijn/haar jeugd die mensen (bekend of onbekend) van internet gehaald hebben. Daar kan van alles mee gebeuren. Wees alert!

Je staat niet alleen!

Hoe klein je wereld ook wordt, je staat nooit alleen, neem het van mij aan, ik ben er geweest, praat er over of mail me voor een afspraak!

Digitaal pesten..

Bij digitaal pesten komt heel wat kijken, maar is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, wat mag wel en wat mag niet?